Dowiedz się, jak rozpoznać PCOS, jakie badania wykonać oraz które terapie i zmiany stylu życia pomagają regulować...
-
Zdrowie
- Układ krążenia
- Układ nerwowy
- Kolagen
- Układ mięśniowo-szkieletowy
- Alergia i katar sienny
-
Dermatologia
- Drogi moczowo-płciowe
- Oczy
- Ból
- Przeziębienie i grypa
-
Układ pokarmowy
- Układ odpornościowy
-
Witaminy i minerały
- Produkty dla diabetyków
- Nutrikosmetyki
- Seks i antykoncepcja
- Homeopatia
- Zdrowy tryb życia
- Dziecko
- Kosmetyki
-
Ciąża i macierzyństwo
- Higiena
-
Dla niego
-
Sprzęt i akcesoria medyczne
- Nasze marki
- Pomysł na Prezent
Nutridrink, składniki odżywcze i minerały niezbędne w chorobie
Żywienie w chorobie odgrywa szczególną rolę w procesie leczenia i rekonwalescencji dlatego ważne jest aby posiłki chorego były dostosowane do jego potrzeb, pełne składników odżywczych oraz dostarczały odpowiedniej ilości kalorii.
Żywienie w chorobie
Chorobom często towarzyszy ryzyko niedożywienia, czyli stanu, w którym organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości składników odżywczych, co prowadzi do deficytu energii i substancji odżywczych. Choroby mogą wpływać na zdolność organizmu do przyswajania, trawienia i wykorzystywania składników odżywczych oraz zwiększać zapotrzebowanie energetyczne organizmu, co może prowadzić do utraty masy ciała i niedożywienia.
Zmniejszenie apetytu
Redukcja apetytu to częsty objaw wielu chorób, zarówno ostrych, jak i przewlekłych. Zmniejszone zainteresowanie jedzeniem może być wynikiem różnych czynników związanych z samą chorobą, skutkami ubocznymi leczenia, czy też stanem ogólnym pacjenta.
Często utrata apetytu może wiązać się z trudnościami w połykaniu, na którą wpływ mają niektóre choroby, np. choroby neurologiczne, co wpływa na zdolność do spożywania pokarmów.
W przypadku utraty apetytu związanej z chorobą, ważne jest skonsultowanie się z lekarzem. Lekarz może ocenić przyczyny tego stanu, zalecić odpowiednie badania diagnostyczne oraz dostosować plan leczenia. W niektórych przypadkach może być konieczna pomoc dietetyka lub specjalisty ds. żywienia w dostosowaniu diety do potrzeb pacjenta, aby zminimalizować ryzyko niedożywienia.

Utrata masy ciała w chorobie
Choroby często powodują utratę masy ciała zwłaszcza jeśli towarzyszą im objawy jak np. nudności i wymioty, które są charakterystyczne dla chorób nowotworowych i leczenia chemioterapią.
Wymioty mogą prowadzić nie tylko do utraty wagi, ale także do deficytu cennych składników odżywczych niezbędnych ale procesu zdrowienia oraz zagrażającemu życiu odwodnienia.
Nudności z kolei prowadzą często do jadłowstrętu.
Utratę wagi można również zaobserwować u osób, które przeszły zabiegi chirurgiczne i pacjentów z ciężkimi urazami. Jest to spowodowane zwiększonym zapotrzebowaniem na składniki odżywcze niezbędne do gojenia się ran i regeneracji.
Spadek wagi można zaobserwować także wśród chorób psychicznych. Alzheimer czy depresja to jedne w głównych chorób, które prowadzą do utarty wagi. Zaburzenia ośrodka sytości mogące występować w chorobie Alzheimera wpływają na zaburzenia spożywania pokarmów, natomiast depresja działa na nawyki żywieniowe i prowadzić może do utraty wagi oraz niedożywienia.
Nutridrink w chorobie
Nutridrink jest płynnym, doustnym preparatem, który jest zarejestrowany jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Oznacza to, że jest on przeznaczony do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą.
Stasowanie Nutridrink sprawdzi się u osób, które w związku z chorobą nie są w stanie dostarczyć wszystkich składników odżywczych potrzebnych do procesu zdrowienia i rekonwalescencji przy pomocy diety tradycyjnej.
Jest szczególnie polecany przy jednostkach chorobowych związanych z chorobami układu pokarmowego, neurologicznymi, układu sercowo-naczyniowego, a także u pacjentów cierpiących na kilka chorób występujących jednocześnie.
Płynna forma Nutridrink sprawdzi się u osób mających problemy z połykaniem, u sobą o ograniczonej mobilności i ruchomości oraz u osób starszych mieszkających samotnie.
Produkt oferowany przez producenta Nutricia, który jest liderem na polskim rynku, specjalizującym się w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, zapewnia że w przypadku pojawienia się trudności z przyjmowaniem pożywienia w sposób tradycyjny, Nutridrink może być jedynym źródłem żywienia, gdyż jest on produktem kompletnym pod względem odżywczym. Skład Nutridrink dostarcza dużą ilość, energii, białko oraz niezbędne witaminy i minerały.
Jedna porcja preparatu zawiera, aż 300 kcal, w związku z tym zalecane stosowanie Nutridrink, o ile lekarz nie zaleci inaczej wygląda następująco:
- jako uzupełnienie diety: 1-3 butelek na dobę,
- jako jedyne źródło pożywienia: 5-7 butelek na dobę.
Efekty Nutridrink są widoczne już po 14 dniach stosowania, a szeroka gama smakowa sprawi, ze w diecie nie będzie monotonni.
Dostępne smaki Nutridrink to:
- Nutridrink o smaku owoców leśnych
- Nutridrink o smaku truskawkowym
- Nutridrink o smaku czekoladowym
- Nutridrink o smaku wanilinowym
- Nutridrink o smaku neutralnym.
Cena Nutridrink, oraz produkty przeznaczone do żywienia w przypadku konkretnych chorób, takich jak choroby onkologiczne czy dla osób ze stwierdzoną chorobą cukrzycową dostępne są na stronie www.aptekaprima24.pl
Produkty powiązane
Nutridrink o smaku waniliowym 4x125ml
Nutridrink o smaku owoców leśnych 4x125ml
Nutridrink o smaku czekoladowym 4x125ml
Nutridrink o smaku neutralnym 4x125ml
Nutridrink o smaku truskawkowym 4x125ml
Zostaw komentarz
Powiązane posty
Niedobór magnezu - objawy, skutki i suplementacja
Uzupełnianie zapotrzebowania na wapń
Czym się kierować przy wyborze kremu do protezy?
Jak biotyna wpływa na organizm?
Kuracje na włosy dla kobiet i mężczyzn











Ostatnie komentarze