Dowiedz się, jak rozpoznać PCOS, jakie badania wykonać oraz które terapie i zmiany stylu życia pomagają regulować...
-
Zdrowie
- Układ krążenia
- Układ nerwowy
- Kolagen
- Układ mięśniowo-szkieletowy
- Alergia i katar sienny
-
Dermatologia
- Drogi moczowo-płciowe
- Oczy
- Ból
- Przeziębienie i grypa
-
Układ pokarmowy
- Układ odpornościowy
-
Witaminy i minerały
- Produkty dla diabetyków
- Nutrikosmetyki
- Seks i antykoncepcja
- Homeopatia
- Zdrowy tryb życia
- Dziecko
- Kosmetyki
-
Ciąża i macierzyństwo
- Higiena
-
Dla niego
-
Sprzęt i akcesoria medyczne
- Nasze marki
- Pomysł na Prezent
Jak zadbać o układ trawienny?
Czym jest układ pokarmowy?
Układ pokarmowy to jeden z najważniejszych systemów w ludzkim organizmie, który pozwala na prawidłowe funkcjonowanie organizmu poprzez przetwarzanie i dostarczanie energii. Choć jego działanie często kojarzy się jedynie z przyjmowaniem pokarmów, jest to proces znacznie bardziej złożony, mający wpływ na wiele aspektów zdrowia i codziennego życia.
Tryb życia oraz nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na kondycję układu pokarmowego. Spożywanie wysoko przetworzonej żywności, brak błonnika w diecie czy nadmiar cukru mogą prowadzić do problemów takich jak otyłość, cukrzyca, choroby serca czy zaburzenia trawienia. Dlatego coraz większy nacisk kładzie się na edukację dotyczącą zdrowego odżywiania oraz świadomość wpływu diety na całe ciało.
Układ pokarmowy to coś znacznie więcej niż tylko mechanizm trawienia. To jak wygląda układ trawienny możemy określić jako skomplikowany system, który wpływa na każdy aspekt zdrowia człowieka, od dostarczania energii, przez odporność, aż po stan psychiczny. Jego kondycja zależy od stylu życia, nawyków żywieniowych oraz ogólnej troski o zdrowie. Z tego powodu dbanie o niego powinno być jednym z priorytetów każdej osoby, ponieważ jego prawidłowe funkcjonowanie determinuje jakość życia i ogólne samopoczucie.
Układ pokarmowy – budowa
Układ pokarmowy człowieka to złożony system elementów odpowiedzialnych za trawienie i przyswajanie składników odżywczych niezbędnych do życia.
Jego struktura obejmuje szereg organów składających się na układ trawienny. Budowa poszczególnych odcinków obejmuje:
- Jamę ustną- jest początkiem drogi pokarmowej. Na tym odcinku dochodzi do mechanicznego rozdrabniania pokarmów oraz ich rozmiękczania przy pomocy śliny, która zawiera enzymy rozpoczynające proces trawienny.
- Gardło i przełyk. Gardło jest wspólnym odcinkiem układu pokarmowego i oddechowego. Za zapobiegnie przedostaniu się pokarmu do układu oddechowego odpowiedzialny jest automatyczny odruch połykania i pokarm po uformowaniu w kęs przekazywany jest przez gardło do przełyku, który ma kształt elastycznej rury, prowadzącej do żołądka. Nie bierze on udziału w trawieniu, ale dzięki obecnym w nim ruchom perystaltycznym, jego funkcje sprowadzają się do transportowania jedzenia.
- Żołądek. Jest jednym z najważniejszych elementów układu pokarmowego. Kształtem przypomina worek, który może zmieniać swój rozmiar w zależności od wielkości posiłku. Pełni on funkcję magazynu pokarmu przed jego dalszym przemieszczaniem do jelit, a obecne enzymy jak kwas solny czy pepsyna rozkładają białka na prostsze związki.
- Jelito cienkie. Na ten odcinek składa się dwunastnica, jelito czcze i kręte. Tu następuje najważniejsza faza trawienia enzymatycznego oraz wchłaniania składników odżywczych do krwiobiegu. Wydzieliny trzustki oraz żółć produkowana przez wątrobę wspomagają rozkład tłuszczów, białek i węglowodanów.
- Jelito grube. Podstawową funkcją tego odcinka jest wchłanianie wody i elektrolitów oraz formowanie kału. W jelicie grubym zachodzi znajduje się flora bakteryjna, której stan możemy wesprzeć poprzez suplementację probiotyków czy spożywanie określonych produktów, a jej rola wpływa na zdrowie całego organizmu.
- Odbytnica i odbyt to elementy końcowego etapy procesu trawienia, polegające na wydaleniu nietrawionych resztek w postaci kału.

Oprócz głównych elementów układu trawienia, budowa układu pokarmowego obejmuje także organy pomocnicze, do których należą:
- Ślinianki- to gruczoły znajdujące się w górnym odcinku układu pokarmowego, które produkują ślinę. Ślina jest niezbędną do wstępnego procesu trawienia.
- Wątroba- Jej rola jest kluczowa dla trawienia tłuszczu dzięki wytwarzanej żółci.
- Pęcherzyk żółciowy- odpowiada za przechowywanie wytworzonej żółci i uwalnianie jej w przypadku potrzeby.
- Trzustka- jest odpowiedzialna za dostarczanie enzymów trawiennych i regulacje poziomu cukru we krwi.
Funkcje układu trawiennego
Układ pokarmowy jest jednym z najważniejszych układów w organizmie człowieka. Jego funkcje są złożone i odgrywają kluczową rolę w zdrowiu całego organizmu. Układ trawienny odpowiada przede wszystkim za zapewnienie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które są potrzebne do życia, wzrostu, regeneracji i prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów. A sam cykl od spożycia pokarmu do wydalenia resztek jest skomplikowanym i precyzyjne zorganizowanym ciągiem wielu procesów.
Poza samym trawieniem pokarmów polegającym na rozpadzie substancji na prostsze związki przy pomocy enzymów z trzustki i wątroby, istotnym procesem jest wchłanianie składników odżywczych. Wchłanianie to jeden z kluczowych etapów trawienia, polegający na przenikaniu składników odżywczych z przewodu pokarmowego do krwi lub limfy. Proces ten zachodzi głównie w jelicie cienkim, którego błona śluzowa jest silnie pofałdowana i pokryta kosmkami oraz mikrokosmkami, co znacznie zwiększa jego powierzchnię. Cukry proste, aminokwasy, kwasy tłuszczowe i glicerol są efektem rozłożonego pokarmu, a następnie następuje ich wchłaniane przez komórki nabłonka jelita. Część substancji trafia bezpośrednio do krwi, a tłuszcze do naczyń limfatycznych. W jelicie grubym natomiast wchłaniana jest głównie woda i niektóre sole mineralne. Wchłanianie umożliwia dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników do życia i prawidłowego funkcjonowania. Bez tego procesu nawet najlepiej zbilansowana dieta nie miałaby wartości biologicznej.
Wchłanianie nie byłoby możliwe bez produkcji enzymów trawiennych, czyli białek, umożliwiających rozkład złożonych składników pokarmowych na prostsze, łatwo przyswajalne cząsteczki. Produkcja tych enzymów odbywa się w różnych częściach układu pokarmowego:
- W jamie ustnej ślinianki wytwarzają amylazę ślinową, która rozpoczyna trawienie skrobi,
- W żołądku komórki błony śluzowej wydzielają pepsynogen, który przekształca się w aktywną pepsynę i trawi białka.
- W trzustce dochodzi do produkcji amylazy, lipazy oraz trypsynogenu, który później przekształca się w trypsynę. Enzymy te trafiają do jelita cienkiego, gdzie działają w środowisku zasadowym.
- W jelicie cienkim wytwarzane są enzymy wspomagające końcowe etapy trawienia jak maltaza, laktaza czy sacharoza.
Równie istotna jest funkcja magazynowania i przesuwania treści pokarmowej. Żołądek i jelita pełnią rolę nie tylko trawiącą, ale również transportową, ponieważ pokarm musi być przesuwany w odpowiednim tempie, by każdy etap trawienia miał czas na zajście w pełni. Mięśnie gładkie przewodu pokarmowego wykonują rytmiczne skurcze, które przesuwają zawartość przewodu dalej. Proces ten musi zachodzić w określonym tempie. Zbyt szybka perystaltyka może prowadzić do biegunek i niedostatecznego wchłaniania składników odżywczych oraz wody, natomiast spowolniona perystatyka skutkuje zaleganiem treści pokarmowej, co może przejawiać się w postaci zaparć, wzdęć i uczucia ciężkości. W dłuższej perspektywie sprzyja to powstawaniu toksyn i zaburzeń flory jelitowej.
Oprócz funkcji typowo trawiennych, układ pokarmowy bierze udział w odporności organizmu. Choć większość witamin musi być dostarczana z pożywieniem, część z nich może być syntetyzowana w układzie pokarmowym, głównie dzięki aktywności mikroflory jelitowej. Szczególną rolę w tym procesie odgrywają bakterie zasiedlające jelito grube. Produkują one m.in. witaminę K, która jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi, oraz niektóre witaminy z grupy B, takie jak biotyna, ryboflawina i kwas foliowy. Choć ilości tych witamin syntetyzowanych w jelitach mogą nie w pełni pokrywać zapotrzebowanie organizmu, stanowią cenne uzupełnienie diety. Prawidłowa praca jelit i równowaga mikrobioty mają więc duże znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia. Zaburzenia w składzie flory bakteryjnej, np. po antybiotykoterapii, mogą osłabiać ten naturalny proces syntezy witamin, dlatego istotnym elementem w przypadku ewentualnych zaburzeń jest suplementacja probiotykami i dieta sprzyjająca ich rozwoju.
Jelito grube odpowiada jest elementem układu pokarmowego, który odpowiada za regulację gospodarki wodno-elektrolitowej poprzez wchłanianie tych składników z resztek pokarmowych. Proces ten zapobiega odwodnieniu i pomaga w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia osmotycznego krwi.
Układ pokarmowy pełni również funkcję wydalniczą polegającą na usuwaniu niestrawionych resztek pokarmowych. Proces ten ma miejsce w jelicie grubym gdzie formowany jest kał a ostateczne usunięcie zbędnych produktów przemiany materii zachodzi przez odbyt.
Dlaczego zdrowie układu trawiennego jest tak ważne?
Nieprawidłowo funkcjonujący układ trawienny człowieka wpływa na zdrowie całego organizmu i odbija się szeregiem poważnych zaburzeń i pogorszeniem ogólnego stanu zdrowia. Pierwsze objawy zaburzeń pracy układu pokarmowego są wzdęcia, zgaga, bóle brzucha, uczucie ciężkości, biegunki lub zaparcia. Choć mogą się one wydawać niegroźne, ich przewlekłe występowanie często świadczy o głębszych problemach, takich jak zespół jelita drażliwego, nietolerancje pokarmowe czy stany zapalne przewodu pokarmowego.
Zaburzona praca elementów takich jak jelita może prowadzić do niedoborów witamin, składników odżywczych a nawet odwodnienia. Efektem tego mogą być poważne schorzenia jak anemia, a także problemy skórne, pogorszenie kondycji włosów i paznokci. Z kolei niedobory białka, wapnia czy żelaza przekładają się na osłabienie kości mogą prowadzić do osteoporozy, przewlekłego zmęczenia czy osłabienia mięśni.
Dodatkowo układ pokarmowy ma wpływ na układ immunologiczny. W jelitach znajduje się ogromna ilość komórek odpornościowych, które chronią organizm przed patogenami. Zdrowa flora bakteryjna jelit odgrywa istotną rolę w obronie przed chorobami, a jej zaburzenia mogą prowadzić do wielu dolegliwości.
Zaburzenia metabolizmu tłuszczów i cukrów są charakterystyczne dla cukrzycy i chorób układu trawienia a to sprzyja otyłości, cukrzycy i chorobom układu krążenia w tym rozwojowi miażdżycy.
Układ pokarmowy, a konkretnie jelita mają bezpośrednie powiązania z mózgiem poprzez tzw. oś jelitowo-mózgową. Badania wykazują, że kondycja jelit może wpływać na stan psychiczny człowieka, a zaburzenia flory bakteryjnej mogą przyczyniać się do depresji czy lęków.
Długotrwałe zaburzenia trawienia i przyswajania składników odżywczych prowadzą do wyniszczenia organizmu, a w skrajnych przypadkach do poważnych chorób przewlekłych. Dlatego warto dbać o zdrową dietę, nawodnienie, aktywność fizyczną i równowagę mikroflory jelitowej, aby układ trawienny mógł funkcjonować prawidłowo i wspierać ogólne zdrowie całego organizmu.
Jak dieta wpływa na układ trawienny?
To co jemy ma ogromny wpływ na zdrowie układu trawiennego. Niektóre produkty, zwłaszcza przetworzone i zawierające dużą ilość cukrów, wpływają negatywnie na zdrowie całego organizmy i są szkodliwe dla układu pokarmowego. Tłuste potrawy i dania typu fast-food obciążają układ pokarmowy i mogą być przyczyną problemów takich jak wzdęcia, refluks i działać szkodliwie na wątrobę i trzustkę. Dodatkowo przetworzone potrawy prowadzą do wzrostu cholesterolu LDL, którego wysoki poziom jest niebezpieczny da układu krążenia.
Aby cieszyć się zdrowiem i nie mieć kłopotów z trawieniem powinniśmy włączyć do jadłospisu produkty zawierające błonnik. Znajdziemy go w pełnowartościowych produktach zbożowych, warzywach, owocach i nasionach. Polecany jest szczególnie dla osób cierpiących na zaparcia gdyż pomaga regulować prace jelit, wzierając ich perystaltykę oraz wpiera rozwój pożytecznych bakterii.
Innym kluczowym składnikiem diety są produkty z probiotykami. Warto uwzględnić w codziennym menu fermentowane produkty mleczne jak kefiry i jogurty oraz kiszonki wpierające mikroflorę jelitową. Jest to szczególnie ważne podróżując czy podczas i po antybiotykoterapii, gdy nasz organizm jest narażony na obcy mikrobiom lub naturalna flora bakteryjna uległa wyjałowieniu.
Aby uregulować pracę jelit, należy zastąpić słodkie, gazowane oraz zawierające kofeinę napoje wodą. Odpowiednie nawodnienie organizmu poprzez picie dużej ilości wody zapobiega zaparciom, a odwodnienie spowalnia perystaltykę i prowadzi do problemów trawiennych.
Chcąc zadbać o zdrowy układ trawienny powinniśmy wprowadzić zbilansowaną dietę, a posiłki powinny być częstsze i mniej obfite. Zbyt duże posiłki i przejadanie się może być przyczyną przeciążenia układu trawiennego, prowadzić do wzdęć i nudności oraz innych dolegliwości.
Oprócz właściwej diety i wyeliminowania szkodliwych składników na rzecz wprowadzenia zdrowych nawyków należy przyjrzeć się naszemu stylowi życia, który przekłada się na stan układu pokarmowego.
Układ trawienny a styl życia
Na funkcjonowanie układu pokarmowego wpływ ma w równej mierze dieta i styl życia. Zastanawiając się jak poprawić układ trawienny powinniśmy skupić się nie tylko na regularnych posiłkach, ale także poziomie stresu, mającego wpływ na ogólny stan zdrowia pacjenta, zwłaszcza jeśli jesteśmy na niego narażeni przez dłuższy czas.
Osoby w ciągłym stresie odczuwają częściej skurczowe bóle brzucha, zgagę i inny dyskomfort płynący ze strony układu pokarmowego. Silne emocje wpływają na wydzielanie kortyzolu i adrenaliny, które mogą prowadzi do nadmiernego napięcia mięśni układu pokarmowego, natomiast zwiększone wydzielanie soku żołądkowego zwiększa ryzyko wystąpienia refleksu i podrażnienia błony śluzowej żołądka, przez co długotrwały stres może przyczynić się do rozwoju wrzodów żołądka. Stres odpowiada również za osłabienie mikroflory jelitowej, wskutek czego nasz organizm staje się bardziej podatny na infekcje. U niektórych osób stres prowadzi do biegunek, a u innych wywołuje zaparcia. Zaburzenia te wynikają z nieprawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, który reguluje ruchy jelit.
Regularne stosowanie używek takich jak alkohol, nikotyna czy inne substancje psychoaktywne prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych, w tym schorzeń układu pokarmowego. Alkohol podrażnia błonę śluzową żołądka, uszkadza wątrobę i zaburza wchłanianie składników odżywczych. Nikotyna zaburza mikroflorę jelitową i spowalnia proces trawienia, a także przyczynia się do powstawania wrzodów żołądkowych. Szkodliwe działanie narkotyków można odnieść w kontekście całego organizmu jednak skupiając się na ich działaniu na układ pokarmowy można wymienić poważne uszkodzenia wątroby i trzustki, biegunki i nudności oraz rozregulowanie i zaburzenie pracy receptorów głodu.
W celu wsparcia perystaltyki jelit, zwiększenia wchłaniania składników odżywczych oraz redukcji poziomu kortyzolu będącego hormonem stresu warto zadbać o aktywność fizyczną. Regularne ćwiczenia pomagają w utrzymaniu właściwej masy ciała i sprzyjają wzrostowi bakterii probiotycznych. Warto więc wprowadzić do swojego dnia choć krótką formę aktywności, aby poprawić komfort trawienny i ogólne samopoczucie, natomiast osoby prowadzące siedzący tryb życia nie tylko mogą odczuwać dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ale także cierpieć na otyłość i związane z nią schorzenia.
Systematyczne i regularne pory spożywania posiłków także przyczyniają się do poprawy komfortu układu trawiennego. Mniejsze i częstsze posiłki są łatwiejsze do strawienia i stabilizują poziom energii oraz glukozy we krwi. Spożywanie lekkich posiłków co 3-4 godzin jest szczególnie zalecane dla osób cierpiących na problemy trawienne jak wzdęcia, nudności czy choroby pęcherzyka żółciowego i wątroby. Dobrym sposobem na poprawę trawienia jest dokładne przeżuwanie posiłków. Przeżuty pogram ulega wstępnemu procesowi trawienia przy pomocy enzymów trawiennych znajdujących się w ślinie, a rozdrobnione jedzenie nie jest obciążeniem da żołądka i w konsekwencji jest szybciej trawione bez znacznego obwiązania układu pokarmowego.
Naturalne sposoby na poprawę trawienia
Zapewne każdemu z nas zdarzyły się problemy z dyskomfortem trawiennym. Jeśli nie są one regularne, lub występują jednie epizodycznie wystarczy przenalizować nasz styl życia i wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe. Jeśli jednak problemy trawienne utrzymują się przez długi czas lub ich nasilenie wzrasta warto skonsultować się z lekarzem w celu głębszej diagnostyki.
Aby zadbać o zwiększenie komfortu trawiennego warto rozważyć uzupełnienie diety w naturalne składniki jak błonnik znajdujący się w zbożach czy nasionach. Produkty zwierające błonnik można dodać do posiłków czy przygotować napary np. z siemienia lnianego. Wystarczy zalać ciepła wodą dwie łyżeczki siemienia w proporcji ½ szklanki wody na jedną łyżeczkę nasion. Aby uzyskać najlepszy efekt, najlepiej zażywać napar na czczo.

W przypadku wystąpienia bólów brzucha zawiązanych z trawieniem warto wspomóc trawienie ziołami jak:
- Mięta pieprzowa, działa rozkurczowo, co może pomóc w łagodzeniu bólu brzucha, wzdęć i niestrawności. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając trawienie ciężkich potraw, a także wspiera pracę wątroby.
- Rumianek, działa przeciwzapalnie, rozkurczowo i łagodząco, dlatego jest często stosowany przy problemach takich jak wzdęcia, bóle brzucha czy niestrawność. Pomaga też w regeneracji błony śluzowej żołądka i może wspierać leczenie wrzodów. Jego właściwości uspokajające dodatkowo redukują stres, który często wpływa na trawienie.
- Koper włoski, ma właściwości rozkurczowe pomagające w łagodzeniu wzdęć, bólu brzucha i niestrawności, a olejki eteryczne pobudzają wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając trawienie ciężkich posiłków. Jest też często stosowany przy kolkach u niemowląt, ponieważ działa wyjątkowo łagodnie.
- Dziurawiec, działa przeciwzapalnie, łagodząc podrażnienia żołądka oraz jelit, a także wspomaga produkcję żółci, co ułatwia trawienie tłustych potraw. Może też przynieść ulgę przy niestrawności i skurczach jelit dzięki właściwościom rozkurczowym. Dodatkowo jest znany ze swojego działania uspokajającego, co może być korzystne, gdy stres wpływa na trawienie. Warto jednak pamiętać, że dziurawiec może wpływać na metabolizm niektórych leków, np. antydepresantów czy środków antykoncepcyjnych, więc dobrze jest zachować ostrożność przy jego stosowaniu.
- Imbir, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, co przyspiesza trawienie i zapobiega uczuciu ciężkości po jedzeniu. Ma także działanie przeciwwymiotne, dlatego jest często polecany na mdłości, zarówno te związane z podróżą, ciążą, jak i problemami trawiennymi.Jego właściwości przeciwzapalne pomagają chronić błonę śluzową żołądka, a dodatkowo działa rozkurczowo, redukując wzdęcia i bóle brzucha. Niektóre badania wskazują też, że może wspierać leczenie wrzodów i infekcji bakteryjnych w przewodzie pokarmowym.
- Kurkuma, zawarta w niej kurkumina, ma silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co może wspierać zdrowie układu trawiennego. Pomaga w produkcji żółci, ułatwiając trawienie tłuszczów, a także może łagodzić objawy niestrawności i wzdęć. Kurkuma może także wspierać regenerację błony śluzowej żołądka i może mieć korzystny wpływ na osoby z problemami trawiennymi, takimi jak zespół jelita drażliwego czy wrzody.
- Anyż, działa rozkurczowo, łagodząc wzdęcia, bóle brzucha i niestrawność. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu ułatwia trawienie cięższych posiłków. Dodatkowo może wspierać pracę jelit i pomagać w regulacji ich perystaltyki, co bywa przydatne przy zaparciach.
- Ostropest plamisty, główny składnik, sylimaryna, chroni komórki wątroby przed toksynami i wspomaga ich regenerację, co jest kluczowe dla prawidłowego trawienia tłuszczów. Dodatkowo pobudza produkcję żółci, ułatwiając trawienie ciężkich potraw i wspierając pracę jelit.
- Melisa, działa rozkurczowo, pomagając złagodzić bóle brzucha, wzdęcia i niestrawność. Ma właściwości redukujące stres, który wpływa negatywnie na pracę jelit. Może również wspierać leczenie refluksu oraz łagodzić podrażnienia żołądka.
- Nagietek, działa przeciwzapalnie i rozkurczowo, co pomaga łagodzić podrażnienia żołądka oraz wspiera trawienie. Może również wspomagać produkcję żółci, co ułatwia trawienie tłustych potraw.
- Szałwia, Działa przeciwskurczowo, pomagając łagodzić bóle brzucha, wzdęcia i niestrawność. Może również wspierać produkcję soków trawiennych, co ułatwia trawienie ciężkich potraw. Dodatkowo ma właściwości przeciwzapalne, które mogą być pomocne przy podrażnieniach żołądka i jelit.
Suplementy wspierające układ pokarmowy – czy warto?
Stosowanie suplementów diety nadal jest kwestią sporną, jednak produkty z pewnych źródeł, które są zarejestrowane w GIS, mogą być wsparciem dla układu trawiennego, zwłaszcza jeśli dieta nie dostarcza wszystkich niezbędnych składników.
Przede wszystkim dobrym rozwiązaniem są suplementy zawierające probiotyki, zwłaszcza jeśli nasz organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia w uzupełnieniu mikrobiomu jelitowego. Warto je stosować w sytuacjach takich jak antybiotykoterapia, jednak właściwy poziom flory jelitowej ma pozytywne działanie ogólnoustrojowe dlatego należy kontrolować poziom probiotyków jeśli dostarczenie ich w fermentowanych produktach mlecznych czy kiszonkach jest niemożliwe lub niedostateczne.
Suplementacja dla wątroby jest bardzo ważnym elementem dbania o zdrowie organizmu człowieka. Wątroba pełni kluczowe funkcje, takie jak oczyszczanie organizmu z toksyn, produkcja żółci wspomagającej trawienie tłuszczów oraz magazynowanie witamin i składników odżywczych. Jest także odpowiedzialna za metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów przez co jej znaczenie jest nieocenione. Jednak nadmiar toksyn może negatywnie wpływać na jej stan, a naturalna regeneracja staje się utrudniona. Dlatego odpowiednio dobrane suplementy mogą nie tylko poprawić funkcjonowanie wątroby czy wesprzeć jej regeneracje, ale także działać ochronnie, zwłaszcza jeśli jesteśmy narażeni na regularne działanie toksyn.

Wiele chorób układu pokarmowego wynika z otyłości będącej skutkiem złego odżywiania. Wśród suplementów diety nie ma cudownej tabletki, dzięki której waga drastycznie spadnie. Jednak istnieją preparaty, których naturalny skład działa poprzez przyspieszenie metabolizmu czy hamowanie apetytu. Regularne zażywanie suplementów diety na odchudzanie ma najlepsze efekty jeśli połączymy je z aktywnością fizyczną i wprowadzimy zdrowe nawyki żywieniowe. Warto pamiętać, że działanie to jest dwukierunkowe i odpowiednia kompozycja składników aktywnych może zwiększać odczucie głodu, co sprawdzi się u osób z nikim BMI i zaburzeniami odżywiania.
Niekiedy działanie układu pokarmowego jest zaburzone i mogą pojawić się biegunki, gazy i zparcia. Aby zapiec nadmiernemu odwonieniu można okresowo włączyć suplementy z węglem aktywnym w celu zahamowania biegunki, z kolei na zaparcia można stosować produkty z substancjami pobudzającymi perystaltykę jelit jak błonnik, probiotyki czy np. liście senesu. Natomiast na wzdęcia stosowane są suplementy z substancją jak symetykon ułatwiająca pozbycie się gazów. Jest ona stosowana nie tylko u dorosłych, ale także u dzieci, które często cierpią na kolki.
Stosowanie suplementów może więc pomóc nam ambulatoryjnie w niektórych problemach trawiennych. Jeśli jednak ulegają one nasileniu lub mają charakter przewlekły należy skonsultować się z lekarzem w celu wykluczenia poważnych chorób układu pokarmowego.
Bibliografia:
Janiec W.; Kompendium farmakologii
Fiedurek J; Mikrobiom a zdrowie człowieka
Dziki A.; Zaburzenia czynnościowe układu pokarmowego
qchenne-inspiracje.pl
Produkty powiązane
PRIMA Sylimaryna 70mg 30 tabletek
Primabiotic Na trawienie 60 kapsułek
Primabiotic Na wątrobę 60 kapsułek
Symbiosys Alflorex 30 kapsułek
Symbiosys Alflorex 15 kapsułek
Zostaw komentarz
Powiązane posty
Niedobór magnezu - objawy, skutki i suplementacja
Uzupełnianie zapotrzebowania na wapń
Czym się kierować przy wyborze kremu do protezy?
Jak biotyna wpływa na organizm?
Kuracje na włosy dla kobiet i mężczyzn










Ostatnie komentarze