Odporność

Nadzór nad apteką sprawuje:

Wojewódzki Inspektorat Farmaceutyczny w Poznaniu
61-285 Poznań, ul. Szwajcarska 5
tel. 61 875 95 75
fax.: 61 875 95 87
wif-sekretariat@poznan.uw.gov.pl

więcej: kliknij tutaj

Vitrum D3 0,025 mg 60 kaps.

8969001

Kapsułki zawierające witaminę D3 (cholekalcyferol) rozpuszczoną w oleju z krokosza barwierskiego, co ułatwia wchłanianie witaminy D3. 

Więcej szczegółów

$nbsp;

Cena: 16,93 zł

$nbsp;

Więcej informacji

Kapsułki zawierające witaminę D3 (cholekalcyferol) rozpuszczoną w oleju z krokosza barwierskiego, co ułatwia wchłanianie witaminy D3. 
Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.

Do postępowania dietetycznego w:

  • niedoborach witaminy D,
  • obniżonej odporności,
  • osteoporozie, osteopenii i osteomalacji,
  • zaburzeniach wchłaniania wapnia i fosforu.

Rola witaminy D:
Witamina D odgrywa bardzo ważną funkcję w zachowaniu prawidłowego stanu zdrowia i bierze udział w wielu procesach życiowych. 
Przede wszystkim, witamina D jest niezbędna dla utrzymania prawidłowej równowagi wapniowo-fosforanowej oraz wywiera korzystny wpływ na metabolizm tkanki kostnej. 
Ponadto witamina D:

  • Istotnie wpływa na układ odpornościowy, ponieważ cholekalcyferol bierze udział w rozwoju i różnicowaniu się immunoglobulin – komórek należących do układu odpornościowego.
  • Istotnie wpływa na utrzymanie zdrowych kości i zębów.
  • Pomaga we właściwym wchłanianiu wapnia i fosforu, jest niezbędna do utrzymania prawidłowego poziomu wapnia we krwi.
  • Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu mięśni, ponieważ w mięśniach znajduje się receptor witaminy D, za pośrednictwem którego wpływa ona na syntezę białka odpowiedzialnego za siłę mięśni i ich masę. Ponadto witamina D odgrywa ważną rolę w skurczach mięśni, w tym mięśnia sercowego.
  • Bierze udział w procesie podziału komórek.

Przyczyny niedoboru witaminy D
Optymalne stężenie witaminy D (25(OH)D) we krwi osoby dorosłej powinno wynosić 30-50 ng/ml. Uznaje się, że u większości osób w Polsce, podobnie jak w innych krajach w tej szerokości geograficznej, występuje wysokie ryzyko niedoboru witaminy D. Najczęstszymi przyczynami niedoborów witaminy D w organizmie są niewystarczająca podaż w diecie i niedostateczna ekspozycja na światło słoneczne. Uznaje się, że w Polsce wystarczająca synteza skórna ma miejsce jedynie w miesiącach od kwietnia do września, przy zapewnieniu ekspozycji na słońce minimum 18% powierzchni ciała – bez stosowania filtrów ochronnych – w godzinach 10-15 przez co najmniej 15 minut. 
Osobami szczególnie narażonymi na niedobór witaminy D są:

  • osoby, które prowadzą siedzący tryb życia i rzadko przebywają na słońcu,
  • mieszkający na terenach o niewielkim rocznym nasłonecznieniu (np. Polska), co wynika z położenia geograficznego,
  • osoby regularnie stosujące kremy z filtrami przeciwsłonecznymi, (filtr UV 15 blokuje syntezę skórną witaminy D w 99%),

osoby powyżej 65 roku życia (zmniejszona synteza witaminy D w skórze).
Powodem niedoboru witaminy D mogą być także przewlekłe choroby przewodu pokarmowego lub nerek.
W Polsce zaleca się, wg Wytycznych Suplementacji Witaminą D dla Europy Środkowej: Rekomendowane Dawki Witaminy D dla Populacji Zdrowej oraz dla Grup Ryzyka Deficytu Witaminy D”. (Endokrynologia Polska 2013 (Numer 4/Lipiec-Sierpień, Tom 64) suplementację w dawce:

  • osobom dorosłym i w wieku podeszłym
  • - 800-2000 IU (20-50 μg)/dobę, zależnie od masy ciała w okresie od września do kwietnia,
  • - 800-2000 IU (20-50 μg)/dobę, zależnie od masy ciała przez cały rok – jeśli nie można zagwarantować w okresie letnim wystarczającej syntezy witaminy D przez skórę,
  • osobom powyżej 65 roku życia
  • - 800-2000 IU (20-50 μg)/dobę przez cały rok, z uwagi na zmniejszoną skuteczność syntezy witaminy D w skórze,
  • osobom dorosłym i osobom w podeszłym wieku z otyłością
  • - 1600-4000 IU (40-100 μg)/dobę przez cały rok,
  • osobom o ciemnej karnacji
  • - 1000-2000 IU (25-50 μg)/dobę, zależnie od masy ciała, przez cały rok,
  • osobom pracującym w nocy
  • - 1000-2000 IU (25-50 μg)/dobę, zależnie od masy ciała, przez cały rok.

Odpowiednia podaż witaminy D ma szczególne znaczenie w diecie osób cierpiących na choroby kości, takie jak:
Osteoporoza
Częstość występowania osteoporozy wzrasta z wiekiem. Cierpi na nią jedna trzecia kobiet po menopauzie oraz ok. 8% mężczyzn po 50 r. życia. Wg Światowej Organizacji
Zdrowia (WHO) osteoporozę określa się jako chorobę szkieletu polegającą na zmniejszeniu się gęstości mineralnej kości i zaburzeniu ich budowy, prowadzących do wzmożonej łamliwości kości i zwiększonego ryzyka złamań. Dlatego zdaniem specjalistów ważne jest stosowanie zdrowej diety bogatej w witaminę D i wapń oraz regularna aktywność fizyczna, gdyż są to czynniki, które decydują o rozwoju mocnego kośćca. Niedobór witaminy D i wapnia w pożywieniu, nadużywanie alkoholu, nadmierne spożywanie kawy oraz palenie tytoniu, to przyczyny osteoporozy, których łatwo możemy uniknąć. 
Odpowiednia podaż witaminy D i innych składników diety, wpływa na wytrzymałość mechaniczną kości i stan układu mięśniowego, poprzez wpływ na osteoblasty i komórki mięśniowe. Pacjentom z osteoporozą zaleca się suplementację witaminy D przez pierwsze 3 miesiące w dawce 2000-4000 IU (50-100 mikrogramów) i częstą kontrolę stężenia 25 (OH) D w surowicy krwi, w celu osiągnięcia optymalnego zaopatrzenia organizmu w witaminę D. 
Osteopenia 
Oznacza obniżenie mineralnej gęstości kości, co może być oznaką początku osteoporozy. 
Osteomalacja 
Inaczej rozmiękanie kości, to niedostateczna mineralizacja kości. Występuje u osób dorosłych z niedoborami witaminy D. Niedobór witaminy D prowadzi do nieprawidłowego wchłaniania wapnia w jelitach. W konsekwencji obniża się jego poziom w organizmie, a tym samym zmniejsza się gęstość mineralna kości. Niższa gęstość kości sprawia, że są one mniej odporne, na przykład na złamania. 
Dostarczanie większych dawek witaminy D ma również znaczenie dla pacjentów z chorobami nerek. Nerki, obok skóry i wątroby, są ostatnim, kluczowym miejscem przetwarzania witaminy D w formę aktywną, zdolną do oddziaływania na różne procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie. Zaburzenia tego procesu negatywnie wpływają na gospodarkę wapniowo-fosforanową, która z kolei pozostaje pod wpływem witaminy D. 
Spożywanie preparatu Vitrum D3 forte i jednoczesna ekspozycja na światło słoneczne nie niosą ryzyka przedawkowania cholekalcyferolu. 
Wg opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, górny bezpieczny poziom spożycia (UL) witaminy D dla dorosłych wynosi 100 μg (czyli 4.000 j.m.)/dzień. Dotyczy pobrania witaminy D ze wszystkich źródeł. 
Sposób użycia i dawkowanie: 
dorośli 1 kapsułkę Vitrum D3 forte dziennie lub wg wskazań lekarza. 
Preparat można zażywać niezależnie od posiłku.

Ważna informacja: Produkt przyjmuje się według wskazań lekarza i pod jego nadzorem. Nie stanowi wyłącznego źródła pożywienia. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. 
Nie stosować w przypadku alergii lub nietolerancji na którykolwiek ze składników produktu. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. 
Zawartość: 60 lub 120 kapsułek po 243 mg. 
Przechowywanie: Przechowywać w oryginalnym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu.

Akcesoria

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

30 Inne produkty w tej samej kategorii