

Miód spadziowy to miód powstający – inaczej niż większość – nie z nektaru lecz ze spadzi, będącej mieszaniną wydzieliny owadów żerujących na liściach i igłach drzew z ich sokiem komórkowym
Darmowa dostawa w zamówieniach od kwoty: 250 zł
Kupując preparat na stronie aptekaprima24.pl masz pewność, że Twoje zamówienia są zamawiane z pewnego źródła i kompletowane pod nadzorem farmaceuty, a magazyn objęty jest nadzorem Wojewódzkiego Inspektoratu Farmaceutycznego. Dzięki temu dajemy gwarancję, że produkt jest oryginalny, wysokiej jakości oraz właściwie przechowywany
Miód spadziowy to miód powstający ze spadzi, będącej mieszaniną wydzieliny owadów żerujących na liściach i igłach drzew z ich sokiem komórkowym. Posiada niezwykle przyjemny zapach. Ze względu na rzadsze od innych pożytków występowanie spadzi należy do najbardziej poszukiwanych i zarazem najdroższych miodów.
Miód spadziowy ma nieco korzenny aromat. W smaku mniej słodki, ale bardzo delikatny. Krystalizuje stosunkowo wolno, uzyskując postać średnioziarnistą. W zależności od rodzaju spadzi przyjmuje kolor od ciemnożółtej i ciemnozielonej, aż po brązową. Zawiera o wiele więcej substancji czynnych niż inne miody, w tym m.in.: żelazo, potas, wapń, fosfor i magnez. Dzięki swoim składnikom miody tego gatunku wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym.
Miód spadziowy posiada właściwości przeciwzapalne, odkrztuśne, antyseptyczne i bakteriobójcze. Wspomaga leczenie chorób i schorzeń górnych dróg oddechowych. Wykazuje pozytywne oddziaływanie na układ krwionośny, pokarmowy i trawienny. Działanie antybiegunkowe i antyzaparciowe.
Pozostałe zastosowania miodu spadziowego: doskonale nadaje się jako środek wzmacniający organizm po wysiłku oraz w czasie rekonwalescencji. Podnosi odporność. Wskazany dla osób pracujących przed komputerem. Wykorzystywany w diecie osób leczących się na nerwicę.
W Aptece Prima można znaleźć również olejki konopne oraz preparaty z zakresu zdrowej żywności.
Opis
Miód spadziowy to miód powstający – inaczej niż większość – nie z nektaru lecz ze spadzi, będącej mieszaniną wydzieliny owadów żerujących na liściach i igłach drzew z ich sokiem komórkowym