Skip to content

Alflorex Symbiosys innowacja na rynku probiotyków

Probiotyki a prebiotyki

Mikroflora jelitowa to zespół różnorodnych bakterii, wirusów i grzybów, które zamieszkują jelita człowieka. Są one ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, ponieważ wpływają na trawienie, wchłanianie składników odżywczych, a także na układ odpornościowy i neuroendokrynny.

Dobra mikroflora jelitowa jest ważna dla zdrowia. Jednak różne czynniki, takie jak dieta, antybiotyki, stres, czy palenie tytoniu mogą zaburzyć równowagę mikroflory jelitowej. W takim przypadku może dojść do rozwoju tzw. dysbiozy czyli zaburzenia równowagi między dobrymi a szkodliwymi bakteriami znajdującymi się w naszym organizmie.

Aby utrzymać dobrą mikroflorę jelitową, ważne jest przede wszystkim stosowanie zdrowej diety bogatej w błonnik, warzywa i owoce oraz probiotyki (np. jogurt, kefir, kiszona kapusta) i prebiotyki (np. cebula, czosnek, banany) oraz unikanie produktów procesowanych, cukru i ciężkostrawnych potraw.

Probiotyki to żywe kultury bakterii lub drożdży, które pozytywnie wpływają na zdrowie układu pokarmowego, gdy są dostarczane w odpowiednich ilościach. Probiotyki są naturalnie obecne w niektórych produktach spożywczych, takich jak jogurt, kefir, kimchi, kiszona kapusta, a także w postaci suplementów diety. Działają one poprzez kolonizację przewodu pokarmowego, co oznacza, że zwiększają liczbę dobrych bakterii w jelitach. W ten sposób pomagają utrzymać równowagę mikroflory jelitowej, co ma korzystny wpływ na trawienie i wchłanianie składników odżywczych.

Probiotyki mogą być również stosowane w celu leczenia lub zapobiegania różnych schorzeń, takich jak biegunki, zapalenie jelit, alergie, stany zapalne skóry oraz choroby układu moczowego.

Prebiotyki to substancje odżywcze, które służą jako pożywka dla dobrych bakterii znajdujących się w przewodzie pokarmowym. Są to głównie nie przyswajalne przez człowieka składniki odżywcze, takie jak błonnik, fruktooligosacharydy (FOS), inulina i galaktooligosacharydy (GOS).

Prebiotyki stymulują rozwój pozytywnych bakterii w jelitach, co przyczynia się do utrzymania równowagi mikroflory jelitowej. W ten sposób pomagają one zwiększyć odporność na infekcje, zwiększać wchłanianie składników odżywczych, poprawiają trawienie, a także zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego.

Prebiotyki są naturalnie obecne w wielu produktach spożywczych, takich jak warzywa i owoce, zboża pełnoziarniste, cebula, czosnek, banany czy siemię lniane. Można je również przyjmować w postaci suplementów diety.

Alflorex Symbiosys innowacja na rynku probiotyków

Alflorex Symbiosys to wyjątkowy suplement diety, który na celu ma uzupełnienie flory jelitowej o  bakterie Bifidobacterium. Jest on szczególnie polecany osobom cierpiącym z powodu zaparć, wzdęć oraz bólów brzucha.

W produkcie marki Biocodex zastosowano wyjątkowy szczep bakterii Bifidobacterium infantis 35624. Są to bakterie wyizolowane z przewodu pokarmowego zdrowego człowieka, a Alflorex Symbiosys jest jednym produktem w Europie, który posiada tą substancje w swoim składzie.

Badania nad szczepem Bifidobacterium infantis 35624 trwały blisko 15 lat i zostały przeprowadzone przez Alimentary Health Ltd. i APC Microbiome Institute, ośrodki badawcze znajdujące się w Irlandii.

Niewątpliwą zaletą preparatu Alflorex Symbiosys jest to, że jest to produkt, który nie musi być przechowywany w lodówce, więc możemy go wszędzie ze sobą zabrać i zawsze mieć go pod ręką.

Producent gwarantuje nam zauważenie poprawy w funkcjonowaniu jelit po miesięcznej kuracji, podczas której powinniśmy przyjmować jedną kapsułkę dziennie popijając ją szklanką wody, niezależnie od pory dnia czy posiłku.

Jednak warto wspomnieć, że na początku kuracji możemy zauważyć zmiany w pracy jelit. Jest to okres przejściowy, podczas którego powinniśmy kontynuować terapię.

Alflorex Symbiosys to produkt odpowiedni dla wegan, a także dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy i glutenu.

Cena produktu Alflorex Symbiosys oraz inne produkty marki Biocodex dostępne są na stronie www.aptekaprima24.pl.